Τετάρτη 12 Μαρτίου 2008

Hi5

Αποφάσισα το επόμενο κράξιμό μου να το απευθύνω σε ένα site που έχει γίνει πολύ της μόδας τελευταία. Μιλάω φυσικά για το Hi5 που έχει καταντήσει πλέον να θεωρείται must από όλους σχεδόν τους νέους, με αποτέλεσμα όποιος δεν έχει να αντιμετωπίζεται και ως φλώρος σε μερικές περιπτώσεις.

Κατ' αρχάς, τι είναι αυτό το Hi5; Για τη μάλλον απίθανη περίπτωση που κάποιος από εσάς δεν το γνωρίζει θα κάνω μια μικρή εισαγωγή. Το hi5 είναι ένα site που τυπικά στοχεύει στα προξενιά μέσω internet. Για αυτό ο κάθε χρήστης έχει ένα profile το οποίο περιέχει τα πάντα για αυτόν, ή πιο σωστά αυτά που θέλει αυτός να μοιραστεί, φωτογραφίες, μουσική, βίντεο κτλ κτλ κτλ. Και επειδή δεν έχει νόημα να γίνουν όλα αυτά και να μην μπορείς να δεις τι λένε οι άλλοι για εσένα στο κάτω μέρος κάθε profile υπάρχουν τα comments, τα οποία χρησιμεύουν θεωρητικά για να σχολιάζουν οι άλλοι το profile σου. Στην πραγματικότητα, όμως το Hi5 χρησιμοποιείται όχι μόνο για καινούριες γνωριμίες αλλά κυρίως για συνομιλία μεταξύ φίλων στην οποία τα comments χρησιμοποιούνται για διάλογο - ο καθένας γράφει αυτό που θέλει να πει στο profile του αλλουνού και λαμβάνει την απάντηση στο δικό του.

Επειδή είπα να ακολουθήσω το Νο.1 κανόνα του σωστού συντάκτη, γράφτηκα στο εν λόγω site ώστε να αποκτήσω μια σφαιρική εικόνα του τι περιέχει και τη δυνατότητες προσφέρει. Τώρα μπορεί να διαφωνήσετε ότι δεν είναι αυτός ο Νο.1 κανόνας αλλά επειδή ο τύπος που έγραψε το σύνταγμα του blog δεν ξέρει να μετράει όλοι οι κανόνες Νο.1 είναι...

Όπως έχω ήδη αφήσει να φανεί από την πρώτη κιόλας πρόταση, δεν το συμπαθώ καθόλου αυτό το site. Θα αρχίσω την επιχειρηματολογία μου αναφερόμενος στο απαίσιο lag που αντιμετώπισα. Γράφτηκα το βράδυ μερικές ωρίτσες πριν κοιμηθώ και πάτησα να κάνω ένα add έναν φίλου μου. Ταυτόχρονα είχαμε ανοιχτό το msn και μιλούσαμε και τον ρώτησα γιατί δεν δέχτηκε το λεγόμενο "friends request" που του έστειλα (το site για να θεωρήσει ότι δύο άτομα είναι φίλοι πρέπει και οι δύο να πιστοποιήσουν ότι γνωρίζονται, ο ένας κάνει το friend request και ο άλλος το δέχεται ή το απορρίπτει). Αυτός όμως μου είπε ότι δεν είχε λάβει τίποτα και ότι μπορεί να μην είχα κάνει κάτι σωστά, οπότε προσφέρθηκε να με κάνει αυτός add (τι ιππότης!!!). Ακόμη και έτσι όμως δεν έγινε τίποτα... Μετά από λίγη ώρα, συνειδητοποίησαμε ότι ο ένοχος για αυτή τη σύγχηση ήταν μπροστά στα μάτια μας. Προφανώς το Hi5 για κάποιο λόγο καθυστερούσε και δεν γινόταν να επικοινωνήσουμε μέσω αυτού. Χρειάστηκε να περιμένω το επόμενο πρωί για να γίνουμε "φίλοι". Παρόμοια κατάσταστη επικράτησε και ορισμένες φορές με comments που άργησαν πολύ να φανούν στο profile του δέκτη, αλλά εκεί παίζουν περισσότεροι παράγοντες οπότε δεν μπορώ να γνωματεύσω με σιγουριά. Όμως είναι γεγονός ότι μερικά profile δεν λειτουργούν ομαλά (προβλήματα στο scrolling κυρίως) και αργούν να ανοίξουν, ενώ ουκ ολίγες φορές χρειάστηκε να κάνω refresh για να εμφανιστεί ολόκληρο και χωρίς λάθη το profile.

Αυτό που εγώ δεν καταλαβαίνω είναι τι νόημα έχει το Hi5; Υπάρχουν άτομα που πραγματικά πιστεύουν ότι θα κάνουν φιλίες εκεί μέσα; Δηλαδή θα δεις μια φωτογραφία (υπάρχει και το Photoshop) θα διαβάσεις και τα στοιχεία όπως τα έδωσε ο γράφων (υπάρχει και το ψέμμα, ρωτίστε τον Pinocchio για περαιτέρω πληροφορίες, δείχνει αρκετά έμπειρος) και θα σφραγίσεις τη φιλία της ζωής σου; Όχι βέβαια!!! Περιττό να σας πω ότι καθώς χάζευα το profile μιας φίλης μου (ή χάζευα τη φίλη μου, όπως θέλετε εκλάβετέ το), είδα έναν άντρα με αστεία φάτσα και, αφού για να περάσω την ώρα μου είχα μπει, αποφάσισα να δω και το δικό του profile για να γελάσω λίγο. Αμ δε! Όχι μόνο δε γέλασα, αλλά το ποντίκι πετάχτηκε στο Χ πάνω αριστερά και έκλεισε το παράθυρο του Firefox σε κλάσματα του δευτερολέπτου. Τι ήταν αυτό που είχα δει; Μα ο τυπάς είχε βγάλει τον εαυτό του φωτογραφία να αυνανίζεται(!) με ζουμ στο ...........(!!) και τη λεζάντα "όλο δικό σας κορίτσια"(!!!)! Και φυσικά δεν είναι ο μόνος, πάρα πολλά άτομα που είδα εκεί μέσα είχαν παρόμοια προβλήματα. Και ρωτώ : αφού έτσι και αλλιώς το site αυτό έχει επικρατήσει να χρησιμοποιείται μεταξύ ατόμων που ήδη γνωρίζονται, γιατί δε μιλάν μέσω MSN να γλιτώσουν από όλα αυτά τα ανώμαλα που κυκλοφορούν;

Και σα να μην έφταναν όλα αυτά, δεν υπάρχει η παραμικρή ασφάλεια ή εμπιστευτικότητα εκεί μέσα. Αφού, όπως ήδη εξήγησα, οι συζητήσεις γίνονται μέσω των comments, όλοι μπορούν να παρακολουθήσουν τι ειπώθηκε μεταξύ εσάς και των φίλων σας ή του/της συντρόφου σας!

Συνοψίζοντας, το Hi5 είναι ένα site το οποίο δεν το σηκώνει ο server του, στο οποίο έχουν μαζευτεί όλα τα ανώμαλα του internet (και τα ομαλά δυστυχώς) και που δεν προσφέρεται για συζήτηση λόγω του τρόπου λειτουργίας του. Θα ήταν πολύ καλύτερα να χρησιμοποιούσε όλος ο κόσμος το MSN να ησυχάσουμε... Ξέρω ότι το άρθρο ήταν μονόπλευρο, αλλά όπως λέει και ο κανόνας Νο.1 καθώς και ο κανόνας Νο.1 ο συντάκτης μπορεί να γράψει ένα μεροληπτικό κείμενο εάν το επιθυμεί και εφόσον αυτό θεωρηθεί ότι καλύπτει τις προϋποθέσεις του blog.

ph.

8 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Εφ'όσον υπάρχει μεγάλος αριθμός ανθρώπων που το γουστάρουν,άστους να γράφονται και να κάνουν κομμεντς και να δειχνουν ο,τι θέλουν!
Το πρόβλημα δεν είναι,ούτε πηγάζει από το χάι5
.Το χάι5 ισως ειναι μια απλή αντανάκλαση του.


Να ψάχνετε τις αιτίες βαθύτερα,εκεί που πραγματικά βρίσκονται.
Είστε αρκετά γενναίοι να το κάνετε αυτό?

Φιλικά
Παύλος

patatahooligan είπε...

Έχεις δίκιο αλλά στο σημείο που έχουμε φτάσει, πολλές φορές τα παιδιά "αναγκάζονται" να κάνουν χάι5 για να μη χάσουν την παρέα τους, οπότε γίνεται και αυτό μια πηγή του προβλήματος.

ph.

Ανώνυμος είπε...

Ax ayto to hi5 mas exei fei diagrafhka teleiws otan katalava oti ola ta pswnia einai ekei mesa!!! kai otan eida na tsakonomai kai na xwrizw telika me thn kopela mou epeidh o ka8e lisarhs -emo-kagkouras ths ekane comment kai aythn psonizotan ospou sto telso xwrisa (meta apo enan xrono sxeshs gia to hi5 eleos)

Ανώνυμος είπε...

ΘΑ ΣΥΜΦΩΝΗΣΩ ΑΠΟΛΥΤΑ ΜΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑΚΙ....ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΜΠΗΚΕΣ ΣΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΝΑ ΓΡΑΦΤΕΙΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΑΦΟΥ ΞΕΓΡΑΦΤΕΙΣ ΝΑ ΚΑΤΣΕΙΣ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟ ΚΡΑΞΕΙΣ ΕΙΣΑΙ ΙΔΙΟΣ ΜΕ ΟΛΟΥΣ ΟΣΟΥΣ ΚΡΑΖΕΙΣ...ΑΠΛΑ ΨΑΧΝΕΙΣ ΛΟΓΟ ΝΑ ΦΑΝΕΙΣ ΚΑΙ ΝΑ ΞΕΧΩΡΙΣΕΙΣ!SAVE THE PARROT MAN....ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΙΝ ΚΡΑΞΤΟ...

dimitrisTS είπε...

Δεν κράζουμε ότι είναι in εξαλλου και τα μπλογκ είναι ιν. Δεν καταλαβαινω το μενος σου. Καλα θα κανεις να μην εισαι τοσο εριστικος... Το πνευμα μας ειναι φιλικο!

Ανώνυμος είπε...

Pros ton anwnymo (pou profanws 8elhse na 3exwrisei kai gi'auto den evale onoma):
Enas swstos blogger gia na pei mia gnwmh gia kati prepei prwta na to exei dokimasei..swsta?8a to evriskes pio logiko na krazei kati pou DEN to exei dei pote kai apla exei sxhmatisei mia apopsh??Eleos!

Symfwnw apolyta me auta pou lete gia to Hi5.exw kai egw profile etc gia na pernaw thn wra mou otan variemai..De mphka gia na kanw mostra,alla apo ka8arh periergeia.
Genika mou aresei na ftiaxnw xwrous..Alla gia pragmatikes filies einai poly liga ta merh pou 8a vreis kapoion na syzhthseis..Proswpika sto Spaces exw kanei 3-4 filies pou apla etyxan..alla petyxan :)Peraste mia volta na dokimasete kai na grapsete kai gia to Spaces kati na dw an sas arese..
(pros 8eou den kanw diafhmish!Apla kalo einai na parete mia geush kai apo ekei..)

Ανώνυμος είπε...

Εχεις δικιο σε καποια σημεια του κειμενου σου...
Δεν μπορω να συμφωνησω στο συνολο ομως...
Προσωπικα εχω χαι5, και μαλιστα μπορω να πω οτι ασχολουμαι (σχετικα) με αυτο...

Εχει την φαση του (για να το πω ετσι) να ασχολεισαι, βλεπεις διαφορα, περναει η ωρα σου κλπ κλπ

Ασχετο οτι σαν σαιτ ειναι αργο κλπ κλπ κλπ

Βεβαια, οτι θα βρεις τον μισο γνωστο σου κοσμο εκει μεσα δειχνει απλα οτι ολοι σπευδουν να φτιαξουν ενα χαι5 (με λιγα λογια υπαρχει κατι που πλησιαζει την μαζοποιηση εδω :P) αλλα και παλι, μπορω να πω οτι εχεις την δυνατοτητα να γνωρισεις ατομα με τα οποια θα συνεχισεις να μιλας, να κρατας επαφες κλπ

Μην τα βλεπουμε ολα μονοπλευρα...

Συγνωμη για το "Ανωνυμος"!

Βασιλης aka Billopoulos

dimitrisTS είπε...

Αρε Billopoulos! μεσα σε ολα!