Δευτέρα 10 Μαρτίου 2008

Euro=ακρίβεια


Σήμερα βγήκα με την παρέα μου και πήγα για καφέ και σουβλάκια. Η κατάσταση που αντιμετωπίσαμε όσον αφορά τις τιμές ήταν εξωφρενική. Θα τα πάρουμε ένα ένα με τη σειρά.
Πηγαίνοντας στην καφετέρια παρραγγέλνουμε 2 cokes και 3 ice tea. Η cοca cola κόστιζε 2.5 euros και αντίστοιχα το ice tea 3 euros. Το σύνολο που πληρώσαμε δηλαδή ήταν τεράστιο συγκριτικά με το είδος αυτών που παραγγείλαμε. Ήταν 14 euros! Την ίδια στιγμή στο περίπτερο η coca cola κάνει 0.60euros όπως και το ice tea (το οποίο ήταν νερωμένο στην καφετέρια). Επίσης την coca cola μας τη φέραν σε μπουκάλια των 250 ml, ένα κουτάκι δηλαδή. Μετά πήγαμε σ' ένα γνωστό σουβλατζίδικο, από αυτά τα ''πολυτελή'', που είναι αλυσίδες και φάγαμε. Όταν έρχεται ο λογαριασμός διαπιστώνουμε ότι για 4 σουβλάκια πληρώσαμε 8.40euros. Και να ήταν μόνο αυτό... Στην πινακίδα του καταστήματος με τις τιμές, η τιμή για το σουβλάκι ήταν 1.90(ήδη υπερβολική) και στην απόδειξη μας χρέωναν 2.20. Το σουβλάκι δηλαδή που ήταν μέχρι τώρα ένα καθαρά λαϊκό φαγητό έχει καταντήσει φαγητό γκουρμέτ και η τιμή του φτάνει τις 700 δραχμές δηλαδή περίπου 600% αύξηση, αν υποθέσουμε πως πριν το 2002 έκανε περίπου (χονδρικά) 200 δραχμές. Να μην αναφερθώ για το μέγεθος του σουβλακιού της συγκεκριμένης αλυσίδας.
Το επίπεδο ζωής, λοιπόν αγαπητέ φίλε/η μου, έχει πέσει κατακόρυφα. Ενώ οι μισθοί των μισθωτών μεταφράστηκαν επακριβώς από εταιρείες και δημόσιο, οι αισχροκέρδιες και η στρογγυλοποίηση προς τα πάνω δίνει και παίρνει στους εμπόρους και τους ελεύθερους επαγγλεματίες. Ο γιατρός παίρνει 20 euros για το δελτίο υγείας που είναι απαραίτητο για τη γυμναστική στα σχολεία. 20 euros για μια υποτυπώδη εξέταση και μιά τζίφρα. Μα είναι δυνατόν να τα σκάμε τόσο χοντρά στους κύριους που μας κλέβουν, τη στιγμή που δε μας τρέχουν από τα μπατζάκια? Ωραία η κοινωνία αξιών που χτίσαμε με τόσο κόπο. Θα γίνουν οι πλούσιοι πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι, όπως συμβαίνει σε κάθε περίοδο παρακμής. Ας ελπίσουμε πως είμαστε στην ανοδική πορεία της ιστορίας, αν υποτεθεί πως η ιστορία κάνει παλμικές δονήσεις.

dimitrisTS

2 σχόλια:

pak είπε...

opos hpe kai enas gerakos... plhronomaste se draxmes kai plhronoume se euro!!!!

Ανώνυμος είπε...

Swstotatos o gerakos!!!

Ti na sxoliasw....sthn Ellada zoume,th xwra tou 3ysimatos kai ths apateonias etc opws thn exoun katanthsei ... :(
Emeis ftaime pou ka8omaste kai mas ekmetalleuontai (phga na to pw alliws alla sevasthka to xwro) alla mporoume na kanoume kati??TIPOTA apolytws... :(