Τρίτη 18 Μαρτίου 2008


Τα graffiti είναι ένα θέμα που απασχολεί καθημερινά πολλούς τομείς της κοινωνίας. Στα σχολεία πολλοί υπογράφουν με tagιές. Ομολογώ πως αυτού του είδους τα graffiti δεν μου πολυαρέσουν. Είναι πολύ σκέτα. Το νόημα του tag, απ' τα λίγα που ξέρω είναι η υπογραφή σε ένα μεγαλύτερο graffiti. Άρα αυτό δεν είναι graffiti και δεν είναι ωραίο κάποιος που δεν ασχολείται να κολλάει παντού την υπογραφή του, που είναι ένα απλούστατο θέμα που μπορεί να το κάνει ο καθένας. Το graffiti λοιπόν μπορούμε να πούμε πως είναι ένα είδος τέχνης. Πολλοί το θεωρούν ''βρώμικο'', θίγει τον καθωσπρεπισμό της καλής κοινωνίας και τους δήθεν κουλτουριάρηδες. Προτιμούν να βλέπουν ένα ερειπωμένο σπίτι να καταρρέει και μαζί του να καταρρέουν και οι αναμνήσεις που το συνοδεύουν παρά να παίρνει μια ωραία, πιο ευχάριστη μορφή με ένα graffiti. Προτιμούν παρκάροντας να βλέπουν τον γκρι, ψυχρό τοίχο του parking στην πολυκατοικία που μένουν, την τόσο εκλεπτυσμένη και τόσο ''ντελικάτη''. Είναι πολύ αχρείο για τα γούστα τους. Το graffiti δείχνει παραμορφωμένα πτυχές της ζωής τους, ευαίσθητα σημεία που δεν θέλουν να αποκαλύτουν. Εντέχνως παραμορφωμένα τα graffiti καυτηριάζουν τη κοινωνία. Πολλοί θα πουν ''μα καλά αυτό που κάνουν, το κάνει ο καθένας δίχως εξαίρεση''. Μα δεν είναι έτσι! Αυτοί που το λένε είναι οι ίδιο που λένε ότι μπορούν αν ζωγραφίσουν Picasso ή Breton ή Dali. Καμία σχέση. Είναι οι ίδιοι που νομίζουν ότι οι γελοιογραφίες είναι πανεύκολες. Δεν νομίζω. Οι περισσότεροι δε μπορούν να αντιληφθούν τα μηνύματα που μπορεί να περνάει ένα graffiti. Π.χ. εάν δείτε την East Side Gallery στο Βερολίνο, θα καταλάβετε πόσο δύσκολο είναι να κάνεις graffiti. Εάν δείτε την γελοιογραφία του Γκορμπατσόφ, τη Γκουέρνικα ή το δίσκο της Φαιστού, θα εντυπωστιαστείτε! Και ίσως πιστέψετε στη δύναμη τους.

Υ.Γ.: Μιλάω για τα graffiti που εκφράζουν κάποια καλλιτεχνική ευαισθησία και ενδιαφέρον. Όχι για απλούς παπαγαλισμούς χιλιοειπωμένων και ξεφτισμένων συνθημάτων, ούτε για απλές συνθέσεις όπως ένα tag ή ένα όνομα γραμμένο στον τοίχο.

dimitrisTS

2 σχόλια:

Unknown είπε...

oraios. Simfono apolita me tin apopsei sou.

Fisika omos prepei na simperilavoume sto arthro sou kati akoma.

Dikaiologo olous osous sixenonte ta graffiti apo tin stigmi pou kapoios anorimos paei kai vafei sto parathiro enos spitiou to tag tou.
Autos pou kserei na kanei grafiti kai eixa tin timi na gnoriso arketous tha paei kai tha parei adeia apo ton Dhmo , xarti apo tin astinomia opos episis kai tha zitisei tin adeia autou pou menei h apla tou anoikh to meros.

Kai tha kanei grafiti oxi tags. Eleos

dimitrisTS είπε...

Ακριβως το ιδιο λεμε!