Κυριακή 9 Μαρτίου 2008

Emos

Αποφάσισα το πρώτο μου άρθρο να αφορά τους emo, που μας έχουν απασχολήσει λίγο πολύ όλους.
Κατ' αρχάς, για όσους δεν ξέρουν, να κάνω μια μικρή εισαγωγή. Το emo δεν είναι παρά μια συντομογραφία. Ο πραγματικός όρος είναι emotional, δηλαδή συναισθηματικός και χρησιμοποιείται επειδή τα άτομα αυτά χαρακτηρίζονται από τον καταθλιπτικό και συναισθηματικό τρόπο που βλέπουν τον κόσμο. Επίσης, προκύπτει το συμπέρασμα ότι δεν προφέρεται "έμο", αλλά "ίμο" αφού στα Αγγλικά η λέξη διαβάζεται ''ιμόσιοναλ''.
Εγώ θα προτιμήσω να τοποθετηθώ από την αρχή : δεν τους συμπαθώ τους emo. Παρ' όλα αυτά δεν σκοπεύω να τους επιτεθώ με τη συγγραφή αυτού του άρθρου, αλλά αποσκοπώ στο σχολιασμό της κατάστασης που επικρατεί τελευταία στην Ελλάδα. Νομίζω όλοι θα συμφωνήσουμε ότι έχει γίνει μόδα το να είναι κανείς emo. Από τον ορισμό της λέξης, προκύπτει ότι δεν μπορείς να επιλέξεις να είσαι emo, είναι κάτι που προκύπτει από μόνο του, αφού δε λέει ποτέ κανείς "ας πάθω κατάθλιψη ξαφνικά". Για αυτόν τον λόγο οι περισσότεροι αυτοαποκαλούμενοι emo δεν είναι παρά fashion victims, αφού δεν αισθάνονται όντως έτσι, απλώς τους αρέσει η συγκεκριμμένη αμφίεση και το αντίστοιχο στυλ.
Θα ασχοληθώ πρώτα με τους πραγματικούς emo, αυτούς που όντως αισθάνονται έτσι. Πιστεύω ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να κάνει ότι θέλει και να νοιώθει όπως θέλει εφόσον δεν ενοχλεί τους υπόλοιπους και δεν καταπατά τα δικά τους δικαιώματα. Το αν τους συμπαθεί κάποιος είναι αποκλειστικά δικό του θέμα, αλλά είναι άδικο να τους ξυλοφορτώνουμε και να τους αντιμετωπίζουμε με ρατσιστική διάθεση.
Δυστυχώς όμως, το πρόβλημα συναντάται στους ψευτο-emo, που όπως ανέφερα και πιό πάνω αποτελούν την πλειοψηφία των emo και αποτελούν και τον λόγο που έχουν δυσφημιστεί τόσο πολύ, καθώς δεν διαφέρουν σε τίποτα από τα υπόλοιπα θύματα της μόδας. Ενώ οι κανονικοί emo δείχνουν τον συναισθηματικό τους κόσμο μέσω του τρόπου που ντύνονται, οι ψευτο-emo συνήθως ντύνονται έτσι γιατί τους αρέσει η φράντζα και το μαύρο χρωματάκι ή, ακόμη χειρότερα, επειδή αυτά αρέσουν στην κοπέλα που προσπαθούν να ρίξουν. Οφείλω να παραδεχτώ ότι και εγώ κρατάω αρνητική στάση απέναντι στους emo για αυτόν τον λόγο, αφού θεωρώ ότι αυτοί οι άνθρωποι ξεφτιλίζουν την συγκεκριμμένη κοινωνική ομάδα.
Συνοψίζοντας, δεν έχω κανένα πρόβλημα με τους πραγματικούς emo. Μπορεί να μην τους συμπαθώ ιδιαίτερα, αλλά ως εκεί. Όμως έχω βαρεθεί να βλέπω παντού παιδιά που απλώς ακολουθούν άλλη μια ανούσια μόδα, όπως έγινε με τις φράντζες, με το Hi5, με τα ρούχα και με όλα σχεδόν τα θέματα που αφορούν έναν έφηβο. Ακόμη όμως και σε αυτές τις περιπτώσεις, βρίσκω απαράδεκτη τη στάση των ανθρώπων που τους ξυλοφορτώνουν σα να θεωρούν ότι είναι καλύτεροι αυτοί που δε φοράνε eyeliner, αλλά επιτίθενται σε αθώους ανθρώπους με μοναδική αιτία μια αντίθεση τρόπου σκέψης και συμπεριφοράς.

ph.

1 σχόλια:

Unknown είπε...

+1 giati exeis apolito dikio.. Edo stin Australia to thema exei paratravixtei... opou kai na koitakseis vlepeis atoma ntimena sta maura me tis fratzoules tous mprosta sta matia les kai einai kati.... Tespa fisika kai ego eimai anti stin opoia exthropraksia enantia tous.