Δευτέρα 10 Μαρτίου 2008

Κάπνισμα...

Μια συνήθεια για την οποία έχουν ειπωθεί πολλά και διάφορα και έχει απασχολήσει πολύ τον κόσμο μας, ειδικά τον τελευταίο αιώνα όπου και παρουσίασε έξαρση. Πολλοί άνθρωποι εξαιτίας του άγχους και της πίεσης της καθημερινότητας καταφεύγουν στο κάπνισμα προκειμένου να ξεφύγουν και να χαλαρώσουν. Εδώ πρέπει να ξεκαθαρίσω πως είμαι εντελώς κατά αυτής της συνήθειας. Δεν θέλω να κατακρίνω και να προσβάλλω τους καπνιστές, απλά να κάνω μια ενημέρωση πάνω στο θέμα.
Καταρχάς, πόσοι από τους καπνιστές γνωρίζουν το ποσοστό βλαβερών ουσιών που εισέρχεται στους πνεύμονες τους καθημερινά; Τα τσιγάρα περιέχουν φορμαλδεΰδη, την ίδια ουσία, που χρησιμοποιείται, για τη συντήρηση των νεκρών βατράχων. Το ίδιο κυανιούχο άλας, που χρησιμοποιείται στο ποντικοφάρμακο, περιέχεται στον καπνό του τσιγάρου. Και η νικοτίνη στα τσιγάρα; Πιθανότατα, ήδη, ξέρετε πως είναι υψηλά εθιστική, αλλά είναι, επίσης, ένα πολύ ισχυρό εντομοκτόνο. Ο επεξεργασμένος καπνός μπορεί να προκαλέσει έξι φορές περισσότερη μόλυνση, από ότι μια μεγάλη λεωφόρος σε ώρα αιχμής, όταν εισπνέεται, σε ένα κατάμεστο εστιατόριο. Επιπλέον προκαλεί 30 φορές περισσότερους θανάτους, από καρκίνο των πνευμόνων, από το συνδυασμό όλων των γνωστών μολυσματικών ουσιών, δίνει μια δυσάρεστη μυρωδιά τόσο στα ρούχα όσο και στα μαλλιά, προκαλεί δυσκολία στην αναπνοή, βήχα, πόνους στα αυτιά και κρίσεις άσθματος, γεμίζει την ατμόσφαιρα, με πολλά από τα ίδια δηλητήρια, που υπάρχουν στην ατμόσφαιρα των νεκροταφείων τοξικών απορριμμάτων. Ακόμη καταστρέφει τη μυρωδιά και τη γεύση του φαγητού, προκαλεί κοκκίνισμα και φαγούρα στα μάτια καθώς και ερεθισμό των δακρυϊκών αδένων, σκοτώνει σχεδόν 3.000 παθητικούς καπνιστές, κάθε χρόνο, λόγω καρκίνου των πνευμόνων συν το ότι προκαλεί έως και 300.000 μολύνσεις των πνευμόνων (όπως η πνευμονία και η βρογχίτιδα), σε νήπια και μικρά παιδιά, ετησίως. Καθημερινά, στις Η.Π.Α., περισσότεροι από 3.000 έφηβοι γίνονται κανονικοί καπνιστές. Αυτό σημαίνει πάνω από ένα εκατομμύριο καινούργιοι καπνιστές, ετησίως, χωρίς ουσιαστικό λόγο, καθώς οι περισσότεροι το κάνουνε για «μαγκιά», για να δείξουνε ότι μεγάλωσαν ή ότι είναι κάποιοι πιο ξεχωριστοί από τους υπόλοιπους.
Παρόλα αυτά επειδή στο άρθρο μου θέλω να παρουσιάσω και τις δύο πλευρές, οφείλω να επισημάνω πως υπάρχουν και θετικά για όσους καπνίζουν, σύμφωνα με έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί. Εξαιτίας της βιολογικής φύσης της νικοτίνης έχει διαπιστωθεί ότι το κάπνισμα μπορεί να προσφέρει προστασία από διάφορες νόσους. Για παράδειγμα κάποιες έρευνες απέδειξαν ότι άνθρωποι που πάσχουν από Alzheimer στην πλειοψηφία τους, δεν υπήρξαν καπνιστές. Υπάρχουν βέβαια και γνώμες που αντιφάσκουν σε αυτή την έρευνα ισχυριζόμενοι ότι ένας καπνιστής δεν προλαβαίνει καν να φτάσει την ηλικία που μπορεί να προκληθεί Alzheimer. Υπάρχουν όμως και άλλα θετικά που έχουν διαπιστωθεί κατά καιρούς όπως το ότι το κάπνισμα αποτρέπει την εμφάνιση της νόσου Parkinson, καθώς η νικοτίνη ερεθίζει το ανοσοποιητικό σύστημα του εγκεφάλου, το οποίο καταστρέφει η νόσος αυτή. Επίσης μειώνει τις πιθανότητες σαρκώματος κόπωσης, φλεγμονών της μήτρας, υπέρτασης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης(παρόλο που έχει άσχημες επιδράσεις σε όλους τους άλλους τομείς που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη). Επιπλέον ένα μεγάλο ποσοστό σχιζοφρενών καπνίζουν ως μια μορφή θεραπείας καθώς τους βοηθά να έχουν μια πιο φυσιολογική ζωή, αλλά εξαιτίας της αυξημένης χρήσης του σε συνδυασμό με την πάθηση τους ο Μ.Ο. ζωής τους είναι κατά 25 χρόνια μικρότερος από του μέσου ανθρώπου. Τέλος έχει βρεθεί ότι ο καπνός βοηθάει στην καταπολέμηση της ακμής (ελάχιστοι ήταν οι καπνιστές που χρειάστηκαν φαρμακευτική αγωγή συγκριτικά με όλον τον υπόλοιπο πληθυσμό).
Γνωρίζοντας τα παραπάνω εγώ δεν θεωρώ λογικό κάποιος να αρχίσει το κάπνισμα. Θέλω να πιστεύω ότι τουλάχιστον οι περισσότεροι καπνιστές έχουνε συναίσθηση του κακού που προξενούνε στον εαυτό τους, και ότι η χρήση του καπνού ενδείκνυται μόνο ως φαρμακευτική αγωγή και όχι ως καθημερινή συνήθεια.
eugenie

1 σχόλια:

Unknown είπε...

Oraia. :) allo ena megalo thema sizitiseis. Ego o dimitris kai o patatohooligan nomizo pos to anaptiksame se pano apo 8 selides tin prohgoumenh fora. Fisika eimai iper tis gnomis sou ... diladi kata tou tsigarou ( an kai kapnizo ) katalavaino apolita ti kako prokalo kai ston euato mou kai stous giro mou giauto kai kapnizo sinithos sto spiti mou. Edo stin australia apagoreuete outos i allos to polli tsigaro. Ara...