Παρασκευή 5 Μαρτίου 2010

Το γνωστό θέμα

Και όχι, το γνωστό θέμα δεν είναι ούτε η οικονομική κρίση ούτε όλα αυτά που σήμερα ζούμε αλλά ένα θέμα που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί "All Time Classic". Ας πούμε μια σχετική ιστορία:

Μια φορά και έναν καιρό ήταν δυό πόλεις που ζούσαν ειρηνικά (λέμε τώρα!) μέχρι που κάτι τους χώρισες για πάντα χωρίς να αφήσει περιθώρια για περαιτέρω διπλωματικές σχέσεις:

κάτι κομμάτια (σάπιο συνηθέστερα) κρέας περασμένα σε ένα ξύλο

Ναι, μιλάω για το σουβλάκι ή καλαμάκι για το οποίο κάθε περήφανος Σαλονικιός έχει ρίξει μπουνιές και έχει νοσηλευτεί με κατάγματα στο νοσοκομείο. Διότι, κύριοι, (και μη με χλευάσετε) το σουβλάκι είναι ζήτημα τιμής! Και αν θίξεις την τιμή του Έλληνα... τελείωσε. Τον χτύπησες στο ευαίσθητο σημείο του.

Αλλά σοβαρά τώρα, τι κόλλημα είναι αυτό που έχουν φάει οι Θεσσαλονικείς με το πως αναφερόμαστε στο σουβλάκι εμείς οι Νότιοι; Δείχνει να κατέχει σημαντικό μέρος της ζωής τους και του μεριδίου αρνητικής ενέργειας που διαθέτουν. Για παράδειγμα, πριν 1 χρόνο βρεθήκαμε στη Σαλονίκη με παρέα και πήγαμε σε σουβλατζίδικο και τολμήσαμε! ναι! ΤΟΛΜΗΣΑΜΕ να ζητήσουμε σουβλάκι!!! Ε όχι! Αυτό πάει πολύ. Μπορεί κάποιοι να επιβουλεύονται το όνομα της Μακεδονίας αλλά το όνομα του σουβλακιού, κανείς ρε απολίτιστοι και ανιστόρητοι Αθηναίοι, που ήρθατε να μας βρίσετε μες στην πόλη μας. Μάλιστα, ο "μαγαζάτορας" τύπου σκληροτράχηλος επιβήτορας που ξύνει τα μπομπόλια του κάθε 2 λεπτά και φτύνει όπου βρεί, μου είπε πως αν του ζήταγα καλαμάκι θα μου έφερνε καλαμάκι για την φραμπεδούμπα. Φταίω έγω να του τα βάλω εκεί που ξέρει και τα δύο και καπάκι να φωνάξω την υγιειονομική για να τον κλείσει;;;

Η αλήθεια είναι πως δε μπορείς να μιλάς με πολιτιστικά ανώτερους ανθρώπους και να τους ζητάς πράγματα που περιέχουν αμφισημίες. Είσαι σε σουβλατζίδικο, άρα το μόνο καλαμάκι που έχουν εκεί είναι για φραπέ, ρε βλάκα! Λογικότατο.

Το "ωραίο" της υπόθεσης είναι πως αν ρωτήσεις τους ξένους αλλά και πολλούς Έλληνες πως λέγεται το "πίτα γύρο " θα σου απαντήσουν σουβλάκι με μεγάλη σιγουριά. Εφόσον όμως οι λόγιοι της σχάρας και του κοντοσουβλιού λένε "σουβλάκι" το δικό μας καλαμάκι δεν έχουμε παρά να σεβαστούμε την επιστημονικά τεκμηριωμένη τους άποψη

Ήρθαν τα πιτόγυρα, πάω να φάω...

Δημήτρης