Κυριακή 29 Ιουνίου 2008

Windows XP ή Vista

Εδώ και περίπου ένα χρόνο, από τα κυριότερα θέματα απου αφορούν εμάς τους χρήστες υπολογιστών είναι η νέα έκδοση των Windows που ακούει στο όνομα Vista. Από την έκδοση των XP έχουν περάσει 5 ολόκληρα χρόνια και το ερώτημα είναι : τα αξιοποίησε αυτά η Microsoft για να μας δώσει ένα καλύτερο λογισμικό;

Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα των Windows Vista είναι οι υπερβολικα υψηλές απαιτήσεις που έχουν. Για να μπορεί να τα σηκώσει χωρίς πρόβλημα ο υπολογιστής σας χρειάζεται διπύρηνο επεξεργαστή, 2 GB μνήνη, μεγάλης χωρητικότητας σκληρό δισκό και κ.ο.κ. Σαν αυτό να μην έφτανε, απαγορεύουν την εγκατάσταση μη υπογεγραμμένων drivers. Αυτό σημαίνει ότι όταν μια εταιρία βγάλει καινούριους drivers, πρέπει να πληρώσει τη Microsoft να δοκιμάσει το λογισμικό και, αφού το δοκιμάσει, να προσθέσει μια ψηφιακή υπογραφή που να δηλώνει ότι το προϊόν είναι λειτουργικό. Αυτό όμως αναγκάζει όλες τις εταιρίες hardware να πληρώνουν την Micr$oft, εξαγοράζοντας στην ουσία το δικαίωμα να βγάζουν drivers για τα Windows. Επίσης, περιορίζει τους drivers που βγαίνουν από ερασιτέχνες ως Freeware, αφού συνήθως ασχολούνται ως χόμπυ και προφανώς δεν έχουν όρεξη να πληρώνουν $400-500 ετησίως για να κάνουν αυτή τη δουλειά. Έτσι είναι πολύ δύσκολο για ένα παλιότερο σύστημα να τρέξει τα Vista, αφού από τη μία δε θα έχει τους απαραίτητους πόρους να τα σηκώσει και από την άλλη δε θα έχει τους κατάλληλους drivers για το hardware του.

Μια άλλη εκνευριστική αλλαγή στα Vista είναι το σύστημα ασφαλείας που χρησιμοποιεί. Για κάθε πρόγραμμα που προσπαθείτε να εκτελέσετε ή να εγκαταστείσετε, θα πετάγεται ένα παραθυράκι που θα σας ρωτάει αν είστε σίγουροι και μάλιστα αν στη συνέχεια το πρόγραμμα προσπαθήσει να μπει στο Ίντερνετ ή να να κάνει μια "ύποπτη" ενέργεια, πάλι θα γίνεται το ίδιο, πράγμα τελείως άχρηστο αφού έχουμε antivirus και firewall για να κάνουν αυτή τη δουλειά πιο αποτελεσματικά και, ευτυχώς, πιο αθόρυβα. Εκτός και αν έχετε κάποιο βύτσιο και σας αρέσει να σας διακόπτουν συνεχώς όταν κάνετε μια δουλειά ή σας αρέσουν οι προειδοποιήσεις του τύπου "Είστε σίγουροι ότι θέλετε να πάτε στην τουαλέτα; Υπάρχει κίνδυνος να προσβληθείτε από χιλιάδες ιούς και μικρόβια αν δεν είναι σωστά καθαρισμένη. Πατήστε εδώ για να μάθετε πως να κατουράτε με ασφάλεια", τότε μάλλον θα προσπαθείτε να ξεφορτωθείτε τη συγκεκριμμένη λειτουργία.

Παρά το υπερπροστατευτικό αυτό σύστημα, πολλοί κατηγορούν την Micrsoft για τον κώδικα που χρησιμοποιεί. Μεγάλες εταιρίες του χώρου των antivirus, όπως η Symantec (Norton Antvirus) και η McAfee (McAfee VirusScan προφανώς!!!) έχουν επισημάνει ότι η Microsoft με το να αντικαταστήσει παλιό και δοκιμασμένο κώδικα με καινούριο φρεσκογραμμένο, έχει δημιουργήσει πολλά κενά ασφαλείας τα οποίο ανακαλύπτονται σιγά σιγά. Αν και αρκετά έχουν διορθωθεί από το επίπεδο Beta testing, συνήθως σε τέτοιες περιπτώσεις παίρνουν ίσως και χρόνια για να διορθωθούν όλα τα λάθη.

Εκεί που όντως υπάρχουν βελτιώσεις, είναι στον αισθητικό τομέα. Τα μενού, οι γραμμές εργαλείων, το Office, όλα έχουν σχεδιαστεί από την αρχή για να έχουν μια πιο ωραία και μοντέρα εμφάνιση. Δεν υπάρχει όμως πρακτικό όφελος από κάτι τέτοιο, ειδικά όταν αυτό καταναλώνει τόσους πόρους από το σύστημά σας. Ειδικά σε φορητούς υπολογιστές, έχει υπολογιστεί ότι μόνο και μόνο το οπτικό θέμα των Vista μειώνει το χρόνο ζωής της μπαταρίας.

Για να ανακεφαλαιώσω, τα Vista έχουν αποδειχτεί μέχρι στιγμής από τα πιο άχρηστα λογισμικά που έχουν κυκλοφορήσει. Καταφέρνει να καταναλώνει τους πόρους για μαλακίες, όπως την καινούρια εμφάνιση, σας πρήζει τα νεύρα με το υποτίθεται πιο αποτελεσματικό σύστημα ασφαλείας και στην τελική σε απλές διαδικασίες όπως η διαγραφή ή μετακίνηση ενός αρχείου και στην απόδοση σε παιχνίδια, ειδικά σε αυτά που χρησιμοποιούν μηχανές γραφικών όπως η Source, έχουν κατώτερες αποδόσεις από τα XP. Και το DirectX που υποτίθεται θα βελτίωνε τα παιχνίδια δεν έχει την παραμικρή αλλαγή και οι διαφορές φαίνονται μόνο όταν το βλέπετε δίπλα δίπλα με το DX9 και κάποιος σας επισηαμάνει πού να κοιτάξετε (και φυσικά είναι πολύ πιο βαρύ από το DX9!). Δηλαδή να χαλάσετε μερικές εκατοντάδες ευρώ για να αναβαθμίσετε το σύστημά σας μόνο και μόνο για να σηκώνει τα Vista και τελικά να ανακαλύψετε ότι το καινούριο σας σύστημα παίζει καλύτερα σε XP δεν αποδεικνύει ότι τα Windows Vista είναι ο ορισμός της ανούσιας αναβάθμισης λογισμικού;

Μερικοί υποστηρίζουν ότι απλώς είμαστε αρνητικοί απέναντι στα Vista επειδή είναι καινούριο λογισμικό και ότι τα ίδια έγιναν με τα Windows XP. Η αλήθεια, όμως, είναι ότι τα XP μπόρεσα να τα περάσω σε υπολογιστές που είχαν Windows 98 ενώ για το πέρασμα από XP σε Vista είναι πολύ πιο δύσκολο. Επιπλέον, οι αλλαγές στα XP ήταν πολύ πιο ουσιαστικές, ειδικά σε θέματα σταθερότητας. Σε παιδιά ή σε χρήστες που τους αρέσει να αλλάζουν τα φώτα του συστήματός τους άλλαξε τη συχνότητα των φορμάτ από μια φορά τον μήνα σε μια φορά το χρόνο. Αυτό είναι βελτίωση της ασφάλειας του συστήματος, όχι το να ενσματώνεις την γκρίνια στο λογισμικό σου. Εγώ δεν πιστέω ότι αξίζει ποτέ να βάλει κανείς τα Windows (S)vista. Από τη στιγμή που θέλετε ντε και καλά Windows προτιμήστε τα XP, αλλιώς βάλτε Linux και ησυχάστε μια και καλή!

ph.

3 σχόλια:

GEORGIA είπε...

Βρήκα πολύ κατατοπιστικό το άρθρο σου για τα vista. Πραγματικά όποτε έχω βρεθεί σε περιβάλλον vista, συνάντησα πολλές δυσκολίες , παρόλο που επιμένω και γενικά μου αρέσει να γνωρίζω καινούργια πράγματα. Ωστόσο, τα vista μόνο ως προς τη μορφή είναι συγκριτικά καλύτερα, ενώ για όλα τα υπόλοιπα, θεωρώ πως εχεις απόλυτο δίκιο . (Άλλωστε οι γνώσεις μου δε μου επιτρέπουν σε βάθος κριτική, οπότε αρκούμαι να σε εμπιστευθώ. Κι ήμουν σχεδόν "ψημένη" να εγκαταστήσω vista μόνο και μόνο επειδή είναι "το καινουργιο προϊόν)!)

patatahooligan είπε...

Έχω δεν έχω δίκιο όμως δεν έχει σημασία. Αν ο Gates θέλει να χρησιμοποιήσουμε το καινούριο του λογισμικό θα το χρησιμοποιήσουμε στο τέλος.

dimitrisTS είπε...

Πολλοί συσχετίζουν πως PC=Microsoft Operating System.

Υπάρχουν και άλλα λειτουργικά το ίδιο και περισσότερο καλά από του μετρίου επιπέδου XP, Vista κτλ. όπως Linux (που είναι ανεπτυγμένα από ερασιτέχνες) και Mac.