Πέμπτη 26 Ιουνίου 2008

Schoolwave 2008

Το τριήμερο 4-5-6 Ιουλίου θα διεξαχθεί στο Θέατρο Βράχων του Δήμου Βύρωνα ο ετήσιος θεσμός του Schoolwave που καθιερώθηκε πριν από 3 χρόνια από το περιοδικό Schooligans. Το Schoolwave είναι, σε γενικές γραμμές, μια συναυλία στην οποία συμμετέχουν σχεδόν αποκλειστικά μαθητές (αν και υπάρχουν και εξαιρέσεις κυρίως για να προσελκύουν περισσότερο κόσμο) και έχει ελεύθερη είσοδο για όποιον θέλει να παρακολουθήσει.

Το μεγάλο πλεονέκτημα είναι ότι στο Schoolwave τα μαθητικά συγκροτήματα μπορούν να παίξουν ότι θέλουν. Σε αντίθεση με συναυλίες σε σχολεία ή σε ειδικές εκδηλώσεις δεν εφαρμόζεται κανενός είδους λογοκρισία και η επιλογή τραγουδιών είναι σχεδόν ελεύθερη και ως προς το είδος και ως προς το περιεχόμενο. Έτσι τους δίνεται η ευκαιρία να παίξουν τραγούδια που θα θεωρούνταν πολύ βαρυά ή ανάρμοστα σε άλλες περιπτώσεις.

Επιπλέον, δεν υπάρχει κανένα έπαθλο και τα συγκροτήματα δεν ανταγωνίζονται μεταξύ τους, αλλά συμμετέχουν από κοινού στην συναυλία. Έτσι δε δημιουργούνται κόντρες και αντιζηλίες και τα συγκροτήματα μπορούν να παίξουν τα τραγούδια τους στην πιο αγνή μορφή τους και όχι την εμπορευματοποιημένη, όπως γίνεται σε διαγωνισμούς τύπου Eurovision. Επίσης, δεν υπάρχει η πίεση του να βγει το τραγούδι 100% σωστά και καθαρά αφού δεν βαθμολογείται. Υπάρχει βέβαια το άγχος λόγω του κοινού, αλλά εφόσον είναι δουλεμένα τα τραγούδια δεν προκαλούν εύκολα την αποδοκιμασία ακόμη και αν υπάρξουν μερικά λάθη.

Τέλος, το Schoolwave λειτουργεί και ως διαφήμιση για τους συμμετέχοντες. Φέρνει στην επιφάνεια νενανικά συγκροτήματα από όλη την Ελλάδα (πλεον είναι διεθνής θεσμός και όχι μόνο για την Αθήνα) που βρίσκονται στο σημείο που χρειάζονται προώθηση για να έχουν ελπίδες για μια καριέρα στη μουσική. Είναι ένα, έστω μικρό, βήμα για την ανάπτυξη της μουσικής σκηνής της Ελλάδας, που την παραμελούμε για να ακούμε τα κάκιστης ποιότητας ψευδοτράγουδα που μας σερβίρουν οι δισκογραφικές εταιρίες και ο Καρβέλας (ναι αξίζει να γίνει ειδική αναφορά στο όνομά του!). Αυτό δε σημαίνει ότι όλα τα τραγούδια που ακούγονται στο Schoolwave είναι καλής ποιότητας, αλλά τουλάχιστον είναι ένας τρόπος να ακουστούν συγκροτήματα που δεν ευνοούναι από ζάμπλουτες εταιρίες και βασίζονται στα τραγούδια τους και όχι στη δαπάνη μεγάλων ποσών για διαφήμιση.

Πιστεύω ότι ο θεσμός του Schoolwave είναι από τις καλύτερες ιδέες γύρω από την μουσική που υλοποιήθηκαν στην Ελλάδα τα τελευταία. Είναι μια προσπάθεια να βοηθήσουμε τους νέους να παίξουν την μουσική που αγαπάνε οι ίδιοι, χωρίς να εμπλέκονται χρήματα, έπαθλα, marketing και όλες οι μαλακίες που καταστρέφουν εδώ και χρόνια τη μουσική. Επίσης, μας υπενθυμίζει ότι μουσική δε βγάζουν μόνο εκατομμυριούχοι, παγκοσμίας φήμης super-star, αλλά και δικοί μας άνθρωποι, συμμαθητές μας, φίλοι μας και συγγενείς μας (και τελείως άγνωστοι μας φυσικά!!!)

Όποιος θέλει περισσότερες πληροφορίες μπορεί να επισκεπτεί το site του schooligans : http://www.theschooligans.gr/site/

ph.

3 σχόλια:

kwnna είπε...

χμ...αν και δεν είχα σε μεγάλη υπόληψη τον συγκεκριμένο θεσμό, μάλλον άλλαξα γνώμη...όντως χρειάζεται να προβάλλονται νεανικά συγκρτήματα, χωρίς να εμπλέκονται χρήματα και ανταγωνισμός!

patatahooligan είπε...

Πςςςς έχω επιρροή ο πούστης!

GEORGIA είπε...

ΑΛΗΘΕΙΑ ! (?)