Κυριακή 23 Νοεμβρίου 2008

Metal : A Headbanger's Journey

"Γιατί η Metal έχει εκατομμύρια πορωμένους οπαδούς παγκοσμίως;"

"Γιατί υπάρχει προκατάληψη ενάντια στη Metal και αντιμετωπίζεται συχνά ως κατώτερο είδος μουσικής;"

Αυτά είναι μερικά από τα ερωτήματα που θέτει ο Καναδός Sam Dunn και που γίνονται η αιτία να κάνει τον γύρο του κόσμου ψάχνοντας για απαντήσεις σε αυτό το καλοδουλεμένο ντοκυμαντέρ. Από μικρή ηλικία κόλλησε με την metal και αναγκάστηκε πολλές φορές να την υπερασπιστεί σε αυτούς που την καταδίκαζαν. Βλέποντας τη αντίθεση ανάμεσα στους παθιασμένους οπαδούς της metal και στην εξίσου φανατισμένους αντιπάλους της, αποφάσισε στα 30 του χρόνια, και έχοντας σπουδάσει ανθρωπολόγος να μελετήσει σε βάθος τον πολιτισμό της metal και να καταλάβει τι ακριβώς προκαλεί αυτές τις αντιδράσεις.

Αμέσως μετά την εισαγωγή, ο Sam ξεκινάει βρίσκοντας τις ρίζες της metal, τόσο τους ανθρώπους που την δημιούργησαν όσο και τους προδρόμους της. Η έρευνά του είναι σίγουρα διαφωτιστική αφού δεν μένει στους Black Sabbath και τα υπόλοιπα συγκροτήματα της εποχής, αλλά κοιτάζει πιο μακρυά, στην blues και στην κλασσική μουσική(!).

Συνεχίζει με συνεντεύξεις με οπαδούς και με το Wacken Open Air Festival, όπου συγκεντρώνονται χιλιάδες μεταλλάδες και είναι ιδανική ευκαιρία για την έρευνά του.

Και τέλος περνάει μάλλον στο πιο ενδιαφέρον κομμάτι του ντοκυμαντέρ, την προκατάλλειψη κατά της metal, τη λογοκρισία καθώς και τη σχέση της με τον σατανισμό, την εγκληματικότητα και τα προκλητικά θέματα.

Το Metal : A Headbanger's Journey θα το συνιστούσα χωρίς καμία αμφιβολία. Όπως όλα τα ντοκυμαντέρ για τη μουσική, μπορείτε να πείτε ότι δεν είναι τέλειο ή ολοκληρωμένο, αλλά σίγουρα είναι απολαυστικό, φτιαγμένο από κάποιον που νιώθει πραγματικά την metal και απαντάει στα ερωτήματα που θέτει στην αρχή. Τι άλλο θέλετε από ένα ντοκυμαντέρ για τη metal;

ph.

1 σχόλια:

dimitrisTS είπε...

Πολύ καλό κείμενο αλλά είναι μικρό (σαν τα δικά μου) δε θυμίζει τα υπερφίαλα και ξεχειλίζοντα δικά σου κείμενα. Μήπως είσαι άρρωστος?