Κυριακή 13 Απριλίου 2008

Γάμος

Ένα θέμα που με έχει απασχολήσει αρκετά είναι αυτό του γάμου. Πολύ συχνά ζευγάρια πραγματικά ερωτευμένα βρίσκονται σε διχόνοια για το πως και το αν θα παντρευτούν. Είναι συνηθησμένο για τις γυναίκες να ονειρεύονται τον τέλειο θρησκευτικό γάμο, ενώ οι άντρες, αν θέλουν να παντρευτούν, τείνουν προς τον πολιτικό.

Ο γάμος, στην πραγματικότητα, είναι απλώς ένα θεσμός, μια νομική δέσμευση, ώστε τα ζευγάρια να σφραγίζουν τη σχέση τους και να μην κινδυνεύουν (θεωρητικά) από τη μοιχεία ή την εγκατάλειψη. Αυτός είναι ο πραγματικός σκοπός του γάμου και, παρ' όλο που συνήθως δεν το σκεφτόμαστε έτσι, αυτός είναι ο μόνος σωστός λόγος να παντρευτεί κανείς, από τη στιγμή βέβαια που έχει βρει τον/την σύντροφο με τον/την οποία θέλει να μοιραστεί την υπόλοιπη ζωή του.

Όμως αυτός ο σκοπός θα μπορούσε να επιτευχθεί και με έναν απλό πολιτικό γάμο. Ο θρησκευτικός γάμος, που δυστυχώς έχει επικρατήσει σε τέτοιο σημείο που σχεδόν θεωρείται αυτονόητος, προέκυψε ως το αποτέλεσμα των ατελείωτων προσπαθειών της εκκλησίας να εκπληρώσει τους δύο κυριότερους σκοπούς της : α) να ανακατευτεί με την πολιτική εξουσία και τις ζωές μας και β) να έχει ένα εισόδημα. Η εκκλησία με τα λεγόμενα μυστήριά της έχει καταφέρει να εμβαθύνει πολύ βαθειά στις ζωές μας. Από την πρώτη στιγμή που βαπτιζόμαστε ήδη μας κρεμάνε μια ταμπέλα που να λέει "Χριστιανός", αλλά ποτέ δε μας ρώτησαν αν τη θέλαμε. Σα να μην έφτανε αυτό, οι γονείς μας, και οι γιαγάδες ακόμη περισσότερο, μας σέρνουν από μικρά σε λειτουργίες, βαπτίσεις, γάμους και φροντίζουν να κάνουν την εκκλησία μέρος της ζωής μας και ακόμη και του τρόπου σκέψης μας. Μέχρι και άνθρωποι που δεν ασπάζονται το χριστιανισμό μεγάλωσαν χρησιμοποιώντας εκφράσεις όπως "ω, Θέε μου" ή "μόνο ο Θεός δεν το ξέρει αυτό". Αυτό συνεχίζεται με το γάμο. Δεδομένου ότι ο γάμος υπάρχει μονο και μόνο για νομικούς λόγους, είναι ανόητο να τον συνδέουμε με τη θρησκεία, ειδικά με μια θρησκεία που δίνει την εντύπωση ότι η ολοκλήρωση μιας ανθρώπινης σχέσης είναι απλώς το απαραίτητο κακό για τη διαιώνιση του είδους.

Αυτή η αντιστοιχία της εκκλησίας με το γάμο πολλές φορές μας κάνει να ξεχνάμε τον αληθινό λόγο για τον οποίο παντρευόμαστε. Πολλές φορές ακούμε γυναίκες να αναφέρονται στη μέρα του γάμου τους σαν την πιο ευτυχισμένη μέρα της ζωής τους. Το μυαλό τους είναι στην τελετή όμως και όχι στο βαθυτερό νόημα του γάμου, που δεν είναι άλλο από την επισημοποίηση και οριστικοποίηση της σχέσης του ζευγαριού. Άμα ένα ζευγάρι στοχεύει τόσο πολύ στο γάμο που ξεχνάει ότι ο λόγος που παντρεύονται είναι ότι θέλουν να είναι για πάντα μαζί, τότε χάνεται ο έρωτας και ο γάμος καταλήγει σε καταστροφή και δυστυχία.

Επιπλέον, όταν ένα ζευγάρι είναι ερωτευμένο, έχει μια ακόρεστη επιυμία να περνάει όσο περισσότερο χρόνο μπορεί μαζί. Θέλουν να βγαίνουν μαζί, να κοιμούνται μαζί, να έχουν την ίδια παρέα, να κάνουν πολλές από τις δραστηριότητές τους μαζί και ούτω καθ' εξής. Όταν όμως ένα τέτοιο ζευγάρι παντρεύεται, αυτό που πριν το έκανε αποκλειστικά επειδή ένιωθε την ανάγκη να το κάνει, τώρα γίνεται υποχρέωση, μια υποχρέωση που δεσμεύτηκε να την έχει μέχρι τη στιγμή που "ο θάνατος θα τους χωρίσει". Με αυτόν τον τρόπο, η ψυχολογία των ανθρώπων αλλάζει. Πολλοί παρομοιάζουν το γάμο με το να τρώει κανείς το ίδιο φαγητό για την υπόλοιπη ζωή του. Αν και αυτό είναι υπερβολικό, η αλήθεια είναι ότι όταν κάποιος βλέπει τον σύντροφό του σαν κάποιο απέναντι στο οποίο έχει υποχρέωση και όχι σαν κάποιο που τον φροντίζει από αγάπη, μερικές φορές μπορεί να χαθεί ο έρωτας με την πάροδο του χρόνου. Ειδικά στις μέρες μας, που τα κριτήρια και τα πρότυπα για τις σχέσεις έχουν διαστρεβλωθεί και παραποιηθεί, ενώ παράλληλα πολλοί αποφασίζουν να παντρευτούν πριν προλάβουν καλά καλά να γνωριστούν μεταξύ τους, λίγοι γάμοι είναι πραγματικά πετυχημένοι.

Για αυτούς τους λόγους θεωρώ ανόητη την εξιδανίκευση του γάμου, ειδικά του θρησκευτικού. Σε περίπτωση που δεν χάνεται ο σκοπός του, δεν είναι κακό το να υπάρχει και μια τελετή για να γιορτάσει τον έρωτα του ζευγαριού, αλλά το γεγονός ότι πολλές γυναίκες από τότε που πάνε ακόμη δημοτικό ονειρεύονται τον εαυτό τους ντυμένο νύφούλα κάνει υποσυνείδητα το νόημα των μελλοντικών τους σχέσεων να χάνεται. Ας μην ξεχνάμε ότι σε κανένα είδος ανθρώπινων σχέσεων δεν πρέπει να υπάρχουν περιοριστικοί κανόνες, ούτε να πορευόμαστε με κάποιον σκοπό. Αν δεν είμαστε αυθόρμητοι τότε χάνεται και η ειλικρίνια. Άρα και ο γάμος θα έπρεπε να έιναι απλώς κάτι που προκύπτει στην πορεία και μόνο άμα το ζευγάρι το θέλει. Δυστυχώς όμως, το πιστεύω της σημερινή κοινωνίας τον επιβάλλουν και με αυτόν τον τρόπο τον καταστρέφουν.

ph.

7 σχόλια:

dimitrisTS είπε...

Σωστά τα λες. Εγώ πιστεύω πως η κοινωνία νομίζει πως ο γάμος είναι μια απαραίτητη προϋπόθεση για να κάνει κανείς παιδιά και οικογένεια. Η αντιμετώπιση των εξωγαμων είναι γνωστή και άκρως σαχλή και εκνευριστική. Η κοινωνία δεν δέχεται ένα παιδί που είναι προϊόν του έρωτα των γονιών του. Ας μην αναφέρουμε τις συναισθηματικά στερημένες κωλόγριες που κατακρίνουν κάτι τέτοιες περιπτώσεις. Είναι ελλεεινό να καταδικάεις ενα παιδί γιατί έτσι πιστεύεις

patatahooligan είπε...

Κοίτα σωστά αυτά που λες αλλά όσον αφορά τα παιδιά πιστεύω ότι οι γονείς νιώθουν πιο "ασφαλείς" όταν είναι παντρεμένοι.

Τώρα πέρα από αυτό, εννοείται ότι είναι ηλίθιο να καταδικάζεις ένα παιδί επειδή είναι εξώγαμο.

ph.

Unknown είπε...

paides elenxte to blog mou kai diavaste to post mou me onoma quizz kai sto telos tha deite kati pou sas afora :) thanks

Anadromos είπε...

Όμορφο ποστ!
Η γνώμη μου είναι οτι θρησκευτικός γάμος έχει νόημα μόνο για κάποιον που πιστεύει πραγματικά στο Θεό και στο υπέρλογο μυστήριο που συνετελειται εκείνη τη στιγμή, σε αντίθετη περίπτωση είναι μια ανούσια φιέστα & και όλο αυτό το σκηνικό λουλούδια τουλια κλπ ειναι συχνά γελοίο. Όσο για τον πολιτικό γάμο νομίζω πως είναι μια θλιβερή κοινωνική σύμβαση.
Γενικότερα πάντως έχουμε φτάσει σε σημείο τέτοιου κορεσμού που τυποποιούμε κάθε μας σχέση σε σημείο να μας καταπιέζει και να μην βλέπουμε την ώρα να την ξεράσουμε...
αυταααααα.

GEORGIA είπε...

Θέλω απλά να σας πω ότι εκπλήσσομαι (ευχάριστα) από τον προβληματισμό και τις τοποθετήσεις σας. Τελικά η επιχειρηματολογία και η σφαιρική αντιμετώπιση κάποιων θεμάτων τείνει να γίνει προνόμιο μόνο των νέων.

kwnna είπε...

Ωραίο άρθρο!!!Επιτέλους κάποιος να αναφέρει ότι ο γάμος δεν είναι κάτι που κάνουμε επειδή πιστεύουμε υπερβολικά, αλλά για να έχουμε μία σχέση αποδεκτή από τη κοινωνία!! Όμως δε χρειάζεται να κατηγορούμε τις γυναίκες... Μπορεί να είναι στη φύση μας να ονειρευόμαστε νυφικά, δεξιώσεις, κουτσούβελα, κτλ, αλλά και οι άντρες νίωθουν πιο ασφαλείς σε μια επισημοποιημένη σχέση... Άλλωστε πλύση εγκεφάλου από τις μαμάδες μας δεχόμαστε όλοι από πολύ μικροί!!!

Συνεχίστε την καλή δουλειά!!!!

patatahooligan είπε...

Δε στρέφομαι κατά των γυναικών σαν άνθρωπος, αλλά στο συγκεκριμένο θέμα πιστεύω κάπως έτσι έχουν τα πράγματα. Άλλωστε, πολλοί άντρες φοβούνται όχι μόνο το γάμο, αλλά και κάθε επίσημη σχέση και η πλύση εγκεφάλου (με την ευγενική χορηγία της μητέρας πάντα) συνήθως είναι "πρόσεχε μη σε τυλίξει καμία". Βέβαια, δεν αποδίδω πάσα ευθύνη στις γυναίκες.